A taptaptap nevű fejlesztőcsapat blogján olvasható két cikk, amelyek az iPhone-felhasználóknak mutatnak be a használattal kapcsolatos tippeket. Gondoltam lefordítom nektek megyarra, elvégre ezek valóban hasznos tanácsok. (Párat, ami Magyarországon nem használható, vagy az iOS frissülésével elérhetetlenné vált, azokat kiszedtük.)

***

Az iPhone-nak a Mac-hez hasonlóan egyszerű és intuitív a használata. Mondjuk arra is fogadni mernék, hogy a használati útmutatót kevesen olvassák el, mert “azt ők már úgyis tudják”. De az egyszerűsége akár egy kétoldalú penge: nagyon sok kisebb funkciója van, amiket ha tudnánk, jelentősen is megkönnyebbíthetné az iPhone használatát.

Biztos vagyok benne, hogy közületek sokan már jó ideje iPhone-felhasználók, és ezeknek a trükköknek a nagyrészét már ismeritek, de lehet, hogy egy-két dolog még nektek is új lesz, nemhogy az újabb iPhone-osoknak!

1. Ugrás az oldal tetejére

Ha a Status Bar-ra (vagyis arra a dologra ott fölül, amin az óra van) rányomunk, akkor az iPhone gyorsan az oldal tetjére visz minket. Ez a trükk jól jöhet, amikor egy hosszú weboldal vagy e-mail végén járunk, és gyorsan a tetejére kellene mennünk. (Viszont ez sajnos fordítva nem működik, vagyis miután a tetjére ugrottunk az oldalnak, és megint rányomunk a Status Bar-ra, nem megy vissza oda, ahol voltunk – a szerk.)

Ez talán a legkényelmesebb, de mégis legeldugottabb funkciója az iOS-nek. Az iPhone-om hónapok óta megvolt, amikor rájöttem erre, és nem akkor, amikor csak úgy játszogattam vele, hanem amikor a programozási segédletet olvastam a lapozásról.

2. Screenshotok készítése

Nyomjuk meg egyszerre a Home és a Sleep/Wake gombokat egy kép készítésére a jelenlegi képernyőnkról. Egy zárhang-effektet fogunk hallani, a képernyőnk fehéren fog egyet villani, és az elkészült képet a ‘Camera Roll’-ban láthatjuk.

3. Képek mentése a Safariban és a Mailben.

Ha hosszan nyomunk rá egy képre a Safariban vagy a Mailben egy dialógust fogunk látni, amivel lementhetjük az aktuális képet a ‘Camera Roll’-ba.

4. Caps Lock

Nyomjunk kétszer a Shift billentyűre, hogy aktiváljuk a Caps Lock-ot. Ez egy elég szimpla dolog, mégis meg voltam lepve, hogy hányan nem tudták. Figyelem! Ahhoz, hogy ez működjön, a Settings » General » Keyboard alatt az ‘Enable Caps Lock’-ot ON-ra kell állítani.

Ami ehhez hasonló trükk az az, hogy ha a Shiftet bekapcsoltuk, nem kell elengednünk a képernyőt, hanem csak csúztassuk oda ujjunkat a kívánt nagybetűhöz. Ez a számokra való váltásnál is működik.

5. Extra betűk

Szeretnél egy ‘ü’ karaktert írni, de nincs beállítva a Német billentyűzet? Csak nyomd le a kívánt betűt hosszan, és annak különböző írásmódjaiból válogathatsz. (Szerintem ezt amúgy mindnyájan ismeritek, mivel mi használunk ékezeteket – a szerk.) Különböző írásjeleket is tudunk másképpen írni, így lehetővé téve példaul az idézetek írását. Sőt, amikor egy webcímet akarunk beírni, ha hosszan nyomunk a ‘.com’-ra, akkor különböző domain-végződéseket írhatunk le gyorsan.

6. Lock / shut down / force quit / reset

Meg lennél lepve, ha tudnád, hogy hány ember nem tudja, hogyan kell a telefonját teljesen kikapcsolni. Nem a telefon “lelockolásáról” beszélek, amikor csak szimplán megnyomod a Sleep/Wake gombot a telefon tetején.

Egy ideig (tévesen) azt hittem, hogy amikor lelockoljuk a telefont, az ugyanolyan, mintha a Mac-ünket tennénk sleep-módba. De amikor az iPhone le van lockolva, akkor a képernyő ki van kapcsolva, viszont az alkalmazás ami éppen futott, az fut tovább.

Szóval, hogy biztosak legyünk benne, hogy a telefon a lehető legkisebb akksi-erőt veszi igénybe, miközben a zsebünkben van, mindig lépjünk ki a jelenleg futó alkalmazásból a Home-gombbal (és a multitaskingból is vegyük ki – a szerk.).

Hogy a telefonunkat teljesen kikapcsoljuk, nyomjuk meg a Sleep/Wake gombot felül, és csúsztassuk el a piros nyilat ami előjön.

És végül, hogyha a telefonunk valamiért lefagyott, vagy nem válaszol az érintésünkre, és szeretnénk azt újraindítani, nyomjuk meg a Sleep/Wake és a Home gombot egyszerre körülbelül tíz-tizenöt másodpercig, ez egy ún. force-resetet hajt végre a telefon.

7. Csúsztassunk a törléshez

A Mail, illetve a listás megjelenítést használó alkalmazásokban csúszassuk el ujjunkat jobbra az adott elemen, hogy gyorsan kitörölhessük azt. Ez olyan, mintha kihúznánk azt egy listáról. Ekkor megjelenik egy ‘Delete’-gomb, aminek megnyomásával kiadhatjuk a parancsot, hogy ki akarjuk törölni az adott elemet.

8. Könnyű visszahívás

Miután letettél egy telefonhívást, volt olyan, hogy azonnal vissza kellett hívnod az adott illetőt? Az iPhone ‘Phone’ app-jének a listás felsorolásában szépen kikereshetjük a listában az adott kontaktot, viszont van egy egyszerűbb megoldás is erre: ha a ‘Keypad’ részben rányomunk a ‘Call’ gombra, automatikusan megjelenik a legutóbb hívott szám.

9. Az expozíció állítása fényképezésnél

A ‘tap-to-focus’ egy remek funkciója az iPhone-nak, amivel egy szimpla érintéssel fókuszálhatunk egy adott pontra. Viszont azt tudtad, hogy a ‘tap-to-focus’ rendszerrel akár a fotók expozícióját, vagyis a fényerejét is állíthatod? Amikor a fókuszálni kívánt területre nyomsz, akkor nemcsak oda fókuszál, hanem az ottani fényviszonyokhoz is alkalmazkodik. Ez azt jelenti, hogy ha sötétebb képet akarunk, akkor nyomjunk egy fényes pontra, ha meg egy fényeset, akkor egy sötétre.

A színfalak mögött amúgy a kamera az ISO-t és a zársebességet is állítja a lehető legjobb fotó elkészítéséhez.

Viszont azt vegyük figyelembe, hogy a gyári ‘Camera’ app-ben nem lehet külön a fókuszpontot és az expozíciót állítani. Viszont ha például a Camera+ alkalmazást használod, ezt a kettőt külön is beállíthatod. Ez jól jöhet, ha egy fényes képet akarsz, de mégis egy fényes ponton lévő dolgot szeretnél előtérbe helyezni.

10. A Home-gomb kincsei

Hányan tudtátok, hogy ha a Home-gombot kétszer megnyomjátok, a legutóbb használt alkalmazásokat látjuk, és onnan vissza is léphetünk beléjük? Akik igen, emeljék fel a kezüket!

Sok kezet látok. Oké.

És azt hányan ismertétek, ha elhúzzuk jobbra ezeket az ikonokat egy pár hasznos dolgot állíthatunk be? Ha ezt is, tartsátok fent a kezeteket!

Oké, még mindig sok kezet látok.

Azoknak, akik nem tudták, az egyik legjelentősebb újítás a képernyő-elforgatás kikapcsolásának a lehetősége volt az iOS 4 kiadásánál. Nos, ezt itt állíthatod be. Hogyha valaha frusztált, hogy elfordult a képernyő, például mikor az ágyba fekve neteztél, akkor ezt a funkciót most kikapcsolhatod.

Oké, a fent maradó kezekből hányan tudták azt, hogyha még egyszer jobbra megyünk, mégtöbb dolgot tudunk beállítani? Hadd nézzem csak azokat a kezeket…

Aha, már nem sok kéz maradt!

A hangerő-gombok mindig is összezavarták az egyes felhasználókat. A megbízhatatlan viselkedésükkel nem lehetett tudni, mikor a telefon, és mikor az adott alkalmazás hangerejét visszük le. A fentebb látható csúszka az alkalmazások hangerejét viszi le, szóval ha nem akarjuk zavarni a mellettünk lévőket a magas hanggal, ezzel a csúszkával még az adott app elindítása előtt levihetjük a hangerőt.

Sőt, ezen a másodlagos panelen még az AirPlay-kompatibilis eszközöket is beállíthatjuk (már ha egyáltalán van ilyen a hálózatunkon). Itt beállíthatod, mely hangszórókról szóljanak az iPhone által kiadott hangok.

11. Képernyő-zoomolás

Ez a funció biztosan jól jön, ha rossz a látásod, vagy csak szimplán kíváncsi vagy a részletekre.

Hogy beállítsuk ezt a gyöngyszemet, nincs más dolgunk, minthogy a Settings » General » Accessibility » Zoom-ot ON-ra állítsuk. Miután aktiváltuk, nyomjunk kétszer a képernyőre három ujjal.

12. Tartsuk lenyomva ujjunkat opcionális funkciók eléréséhez

Néha, amikor valamire rányomsz, és ott tartod az ujjad különböző funkciókat láthatsz.

A Safariban és a Mailben linkeken és képeken alkalmazhatjuk ezt a módszert.

Ha ugyanezt a Maps app-ben csináljuk, egy gombostűt rak a rányomott pontra. Ez jól jöhet mondjuk akkor, ha meg akarjuk jegyezni, hova parkoltuk a kocsit.

A Photos-ban egy felugró fül jelenik meg, amivel másolhatjuk az adott képet.

Sőt, ezt a trükköt még a Camera+-ban is használhatjuk.

13. Safari webcím gyorsabb beírása

Megtakaríthatsz egy érintést minden egyes alkalommal, amikor beírsz egy webcímet a Safariba! Egy iPhone-használat ideje alatt ez nagyon sok érintést jelenthet, mondjuk ez függ a netezési szokásaidtól. Amikor hozzáérünk a címsorhoz a Safariban, az egyértelmű dolog, amit teszel, az az, hogy megnyomod a kis ‘x’ gombot, hogy a jelenlegi címet kitöröld. Viszont van egy hasznos kis tippem, amivel ezt megúszhatod: csak szimplán kezdd el írni az új webcímet, a Safari automatikusan kitörli a régit.

14. Rejtett nyomogatás-funkciók

Hogyha egy alkalmazáson belül egy alap funkciót csak bonyolultan tudunk használni, az egy rossz UI-dizájn. Viszont hogyha az app-ben tudjuk azt használni egy egyértelmű módon is, akár több időbe kerül annak előhívása, ez elfogadható. Egy nem egyértelmű mód viszont általában egy lerövidített út. A legnagyobb probléma ezekkel a lerövidített utakkal az, hogy nem egyértelmű azok használati módja.

Itt egy pár tipp, amiket felfedeztem..

100%-os képmegjelenítés Safariban

Ha valamire kétszer rányomunk az iPhone-on az általában az adott tárgyra való zoomolást eredményezi. De néha egyes képeket 100%-os méretben szeretnénk látni, például a Safariban: ilyenkor két ujjal kétszer nyomjunk rá az adott képre, és 100%-os méretben tekinthetjük meg azt.

Fél-oldal görgetése Safariban

Hogyha a Safariban egy adott területre rá vagyunk zoomolva, kattintsunk kétszer az oldal felső illetve alsó részére, így a Safari egy fél oldalt feljebb vagy lejjebb ugrik, attól függ, hova nyomtunk. Miért csak egy fél oldalt, és nem egy egészet? Nem tudom, mindenesetre akkor is hasznunkra válhat ez a tipp.

Kétujjas kizoomolás a Maps-ben

Arra, hogy kijjebb zoomoljunk a Maps-ben nem csak az ujjaink kívülről-befelé való mozgatását használhatjuk, hanem ha két ujjal, kétszer nyomunk rá a képernyőre, kijjebb zoomol nekünk.

15. Szöveg kijelölése

Szerintem azt már sokan tudjátok, hogy ha kétszer nyomunk egy szóra, akkor kijelöli nekünk azt az iPhone. Ez hasonló a számítógépeken tapasztalt módszerhez.

De a legtöbb számítógépen ha háromszor kattintunk egy szövegre, akkor az az egészet kijelöli. Ebben viszont az iPhone különbözik. Viszont arra van mód, hogy egy egész bekezdést kijelöljünk, méghozzá az, hogy ujjunkkal négyszer rányomunk a kívánt szövegrészre.

16. Szövegrész keresése Safariban

Áhh, a következetesség… Amikor egy rendszer megfelel ennek, akkor az egy rendkívül jó élmény.

Az Apple beállította, hogy a különböző gyári alkalmazásokban, ha az adott oldal legtetejére megyünk, egy kereső jelenjen meg.

Mivel ez egy követendő példa, ezért a többi fejlesztő is használni kezdte ezt a funkciót. Ilyenek a Twitter, Simplenote, és Facebook alkalmazások.

Szóval miért döntött úgy az Apple, hogy ezt nem használja a Safariban?

Hát, erre a kérdésre nem tudok választ adni, és hosszú ideig nem is volt arra mód (a saját szemeddel való keresésen kívül), hogy egy adott szövegrészletre keressünk a Safariban. De az iOS 4.2-től kezdve az Apple beépített egy ilyen funkciót a Safariba, nem pontosan ugyanolyat, mint a többibe.

Azt gondolom sokan tudjátok, hogy a címsor melletti kis sáv (alapértelmezetten) Google-keresésre szolgál. De azt ki tudta, hogy ugyanitt egy szövegrészre is kereshetünk az adott oldalon? Ezt úgy kell, hogy a kívánt szót beírjuk a sávba, és legalul megtaláljuk az “On This Page” szekciót.

Ez egy elég furcsa mód egy ilyen keresés végrehajtásához. Engem az frusztrál a legjobban, hogy egy olyan sávról, amire alapértelmezetten ‘Google’ van írva, miért kéne az embernek tudnia, hogy ott keresni is lehet az adott oldalon? De legalább működik. Szerintem az Apple jobban tette volna, ha a hagyományos, vagyis az oldal legtetején elhelyezett keresőre hagyatkozott volna.

Van esetleg olyan tipp, amit esetleg kihagytunk?

Szívesen fogadunk egy-egy ötletet, tanácsot az iPhone-használattal kapcsolatban a kommentek között. Ti hányat tudtatok ezek közül?

Köszönjük, hogy a Szifon.com írásait olvasod!
16 hasznos iPhone-tipp by bukko
©Szifon.com – Minden jog fenntartva!


Szifon.com

Comments are closed.Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás